Trwa ładowanie...
d3z132s
04-04-2013 21:00

Murzin

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3z132s
Składniki
  • ciasto:
  • 3 dag drożdży
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka
    • 15 dag tłustej ryby - np. łososia
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przepis

Rybę opłucz i osusz. Dokładnie natrzyj solą, pieprzem i pietruszką.
Ciepłe mleko, cukier i drożdże odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę połącz z jajkiem, solą i zaczynem drożdżowym. Bardzo solidnie wyrób ciasto - troszkę przypomina ciasto na pizzę i odstaw je na pół godziny.
Ponownie lekko zagnieć. Na oprószonej mąką stolnicy utwórz placek. Zawiń w niego łososia - skórką do dołu.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45 minut na wyłożonej pergaminem blasze.
Pod koniec można posmarować rozmąconym jajkiem i włączyć zapiekanie od góry - ciasto będzie bardziej złociste.
Przepis na 1 chlebek.
Jest to rybna wariacja tradycyjnego dania.

Przepis dodał użytkownik gabioza2

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3z132s
d3z132s
d3z132s
Więcej tematów
d3z132s