Murzin
- ciasto:
- 3 dag drożdży
- 20 dag mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżeczki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml mleka
- 15 dag tłustej ryby - np. łososia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Rybę opłucz i osusz. Dokładnie natrzyj solą, pieprzem i pietruszką.
Ciepłe mleko, cukier i drożdże odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę połącz z jajkiem, solą i zaczynem drożdżowym. Bardzo solidnie wyrób ciasto - troszkę przypomina ciasto na pizzę i odstaw je na pół godziny.
Ponownie lekko zagnieć. Na oprószonej mąką stolnicy utwórz placek. Zawiń w niego łososia - skórką do dołu.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45 minut na wyłożonej pergaminem blasze.
Pod koniec można posmarować rozmąconym jajkiem i włączyć zapiekanie od góry - ciasto będzie bardziej złociste.
Przepis na 1 chlebek.
Jest to rybna wariacja tradycyjnego dania.
Przepis dodał użytkownik gabioza2
Podziel się opinią
Komentarze