Trwa ładowanie...
d4ee12n
30-01-2014 12:17

Muffiny z kremem z białej czekolady

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d4ee12n
Składniki
  • CIASTO
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • 2 szt jajka
  • 30 ml szampana
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • NADZIENIE
  • 125 ml mleka
  • 2 szt żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 120 ml szampana
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
Przepis

Mleko podgrzewać do zagotowania. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną i szampan. Po dokładnym połączeniu składników przelać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać energicznymi ruchami. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotować ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej i szampan. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasta będzie dużo, powinno być lekkie i puszyste. Na dno formy do muffinek wyłożyć po 1 łyżce ciasta, następnie łyżkę wystudzonego budyniu i ponownie łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180°C przez około 30 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Przyrządzić krem do dekoracji. Kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać połamaną na cząstki czekoladę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Całość wystudzić, odstawić do lodówki aż lekko zgęstnieje. Wyjąć z lodówki i ubić mikserem na sztywno. Babeczki dekorować kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.

Smacznego! :)

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n