Muffiny z kremem z białej czekolady
- CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 30 ml oleju
- 2 szt jajka
- 30 ml szampana
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NADZIENIE
- 125 ml mleka
- 2 szt żółtka
- 2 łyżki cukru
- 120 ml szampana
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
Mleko podgrzewać do zagotowania. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną i szampan. Po dokładnym połączeniu składników przelać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać energicznymi ruchami. Podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej i szampan. Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Ciasta będzie dużo, powinno być lekkie i puszyste. Na dno formy do muffinek wyłożyć po 1 łyżce ciasta, następnie łyżkę wystudzonego budyniu i ponownie łyżkę ciasta. Muffinki piec w 180°C przez około 30 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Przyrządzić krem do dekoracji. Kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać połamaną na cząstki czekoladę i mieszać do otrzymania gładkiej masy. Całość wystudzić, odstawić do lodówki aż lekko zgęstnieje. Wyjąć z lodówki i ubić mikserem na sztywno. Babeczki dekorować kremem przy użyciu rękawa cukierniczego.
Smacznego! :)
Podziel się opinią
Komentarze