Muffiny na kwaśnym mleku
- 1 jajko, żółtko oddzielone od białka
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju albo stopionego masła oraz dodatkowy tłuszcz do posmarowania foremek
1. Rozgrzać piekarnik do 205°C i natłuścić foremki do muffinek.
2. Ubić żółtko i dodać do niego kwaśne mleko. Przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Domieszać do żółtka z mlekiem.
3. Ubić białko na półsztywno i delikatnie domieszać do masy wraz z olejem lub roztopionym masłem. Nie dodawać oleju lub masła bezpośrednio do białka, bo natychmiast opadnie.
4. Wlać ciasto do natłuszczonych foremek i piec w 205°C, małe muffiny przez 10 minut, a normalnej wielkości przez 15 minut.
*Otrzymujemy 12 zwykłych muffinek lub 24 miniaturowe
UWAGI LIZ:
Jak przygotować kwaśne mleko? Pozostawić 1 szklankę mleka w temperaturze pokojowej do następnego dnia (Nie może to być mleko UHT i lepiej na 2 dni – przyp. tłum.) lub do niecałej szklanki mleka dodać 1 łyżkę octu lub soku cytrynowego – tak żeby razem otrzymać 1 szklankę – wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż się zetnie.
Upieczone w ten sposób muffinki będą raczej blade – wiec nie martw się tym!
Przepis poleca Kuchnia prababci
Podziel się opinią
Komentarze