Trwa ładowanie...
d1joujw
08-04-2014 15:25

Muffiny na kwaśnym mleku

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1joujw
Składniki
  • 1 jajko, żółtko oddzielone od białka
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju albo stopionego masła oraz dodatkowy tłuszcz do posmarowania foremek
Przepis

1. Rozgrzać piekarnik do 205°C i natłuścić foremki do muffinek.

2. Ubić żółtko i dodać do niego kwaśne mleko. Przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Domieszać do żółtka z mlekiem.

3. Ubić białko na półsztywno i delikatnie domieszać do masy wraz z olejem lub roztopionym masłem. Nie dodawać oleju lub masła bezpośrednio do białka, bo natychmiast opadnie.

4. Wlać ciasto do natłuszczonych foremek i piec w 205°C, małe muffiny przez 10 minut, a normalnej wielkości przez 15 minut.

*Otrzymujemy 12 zwykłych muffinek lub 24 miniaturowe

UWAGI LIZ:

Jak przygotować kwaśne mleko? Pozostawić 1 szklankę mleka w temperaturze pokojowej do następnego dnia (Nie może to być mleko UHT i lepiej na 2 dni – przyp. tłum.) lub do niecałej szklanki mleka dodać 1 łyżkę octu lub soku cytrynowego – tak żeby razem otrzymać 1 szklankę – wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż się zetnie.

Upieczone w ten sposób muffinki będą raczej blade – wiec nie martw się tym!

Przepis poleca Kuchnia prababci

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1joujw
d1joujw
d1joujw
Więcej tematów
d1joujw