Morelowy Chambord® Brie
- • 1 okrągły ser Brie
- • ¼ szklanki suszonych moreli
- • ¼ zielonego jabłka
- • 2 łyżki siekanych orzechów*
- • ½ łyżeczki soku z cytryny
- • ½ szklanki soku pomarańczowego
- • ½ szklanki likieru Chambord®
- • 2 łyżki cukru
- *najlepsze będą orzechy pekana, ale można wykorzystać również orzechy włoskie
Obierz i pokrój w kostkę słodko-kwaśne jabłko. Wrzuć na patelnię wszystkie składniki poza Brie. Smaż je na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zgęstnieje, a owoce zrobią się miękkie odstaw je do ostygnięcia.Brie rozetnij na pół, tak by powstały dwie warstwy. Rozsmaruj pomiędzy nimi nadzienie.Piecz w temperaturze 180° C przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Danie skrop likierem Chambord®. Najlepiej smakuje podane z krakersami lub grzankami.
Przepis dodał użytkownik Pysznie
Podziel się opinią
Komentarze