Młody jęczmień i odmień się tego lata - Young Barley Grass
- Napój z młodego jęczmienia w proszku
- Składniki:
- 2 łyżeczki proszku z jęczmienia
- 1 szklanka wody lub soku
- kilka kostek lodu
- Jak to zrobić?
- - wsyp proszek do wody, dodaj kostki lodu, wymieszaj.
- Moja rada:
- - rewelacja smakowa to nie jest, więc najlepiej wypić szybko i pomyśleć o przyjemnych efektach.
U mnie też małymi krokami zbliża się wakacyjny urlop i szukam sposobów aby wykorzystać go jak najlepiej dla zdrowia, kondycji, nabrania sił i wigoru, a także aby zmienić coś w sobie.
Młody jęczmień to nie żadna nowość bowiem już długo funkcjonuje w poradnikach i wirtualnej sferze. Wiele razy zastanawiam się nad wprowadzeniem go do swojej diety. Skoro jest naturalny, sproszkowany, wolny od GMO i z pewnością nie szkodzi to może warto spróbować? Lubię czasem poflirtować z nowościami dla zdrowia i urody, a on właśnie ma dodać wigoru i oczyścić organizm.
Pierwszą rzecz, którą zawsze odrzucam to mity o nagłym chudnięciu po zastosowaniu. Skład tej młodej trawy wskazuje jednak na wiele cennych minerałów i witamin - czemu więc nie spróbować? Tak więc przez przynajmniej miesiąc (a może i dłużej - zobaczymy), będzie u mnie królował zielony, soczysty drink z młodego jęczmienia. Dzisiaj zaczynam:)
Naturalny młody jęczmień ma wiele zalet, wśród jego właściwości można wymienić to, że:
bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn
uzupełnia niedobory składników mineralnych
zawiera aminokwasy
wpływa na poprawę kondycji psychofizycznej
neutralizuje wolne rodniki i substancje kancerogenne
jest polecany każdemu, niezależnie od wieku, jako składnik zdrowej diety
Jęczmień nazywany jest "bombą aminokwasową" i "zielonym dopalaczem", bowiem w tej sproszkowanej zieleni znajdują się wszystkie aminokwasy, jakich potrzebuje ludzki organizm.
Liście jęczmienia są bogatym źródłem: beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, witaminy B1, witaminy B2, witaminy B6 oraz witaminy C. Zawiera minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor manganu i cynk.
Można go stosować jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, napojów odżywczych typu smoothie, odchudzających zup itd.
Jęczmień doda wartości odżywczej praktycznie każdej potrawie, do jakiej go dosypiemy, jednak należy pamiętać, że gorąca woda niszczy wartościowe składniki w nim zawarte. Polecany także w okresie szczególnego przeciążenia fizycznego bądź psychicznego, wtedy można nawet zwiększyć zalecaną dawkę.
Nie zawiera glutenu, GMO i sztucznych dodatków.
Jak stosować?
- 1-2 łyżeczki proszku (5 g) wymieszać z wodą lub sokiem. Można stosować również, jako bazę do koktajli smoothies, dodatek do surówek oraz drinków białkowych.
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/mody-jeczmien-i-odmien-sie-tego-lata.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze