Młoda kapusta gotowana
- 1 główka średniej wielkości kapusty
- cebula ze szczypiorem
- 1 kostka bulionowa
- 0,5 szkl. słodkiej śmietanki lub mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- pieprz
- sól
- odrobinę cukru
- odrobinę kwasku cytrynowego
- posiekany koper
- marchewka
- ok. 1 litr wody
Kapustę opłukać, zszatkować nie całkiem drobno. Wrzucić do wrzącej wody ( ok. 0.5 l) i pogotować 5 min. odcedzić, przelać zimną wodą. Na patelni roztopić masło, lekko odsmażyć pokrojoną w talarki marchewkę. Po ok. 5 min. dodać pokrojoną cebulę( bez szczypiorku), zeszklić. Składniki z patelni dodać do kapusty, wlać ok. 1 szkl. wody. Dodać kostkę bulionową, pieprz, sól, odrobinę cukru i kwasku, koperek, szczypiorek. Kapustę chwilkę dusić, następnie zagęścić śmietanką(mlekiem)wymieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami i mięsem.
Przepis dodał użytkownik k.bialowas82
Podziel się opinią
Komentarze