Miodowe ciastka
- 2 szklanki mąka pszenna,
- 0,5 szklanki cukier puder,
- 2 łyżki miód,
- 1 sztuka jajko,
- 5 dag margaryna,
- 1 łyżeczka cynamon,
- 1 łyżeczka soda oczyszczona,
- 75 ml śmietana,
- 1 sztuka białko jaja,
- 1 opakowanie cukier cynamonowy
Margarynę rozpuszczamy z płynnym miodem w rondelku, dodajemy cynamon. Gdy się rozpuści dodajemy sodę oczyszczoną i śmietanę 30 %. Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, dodajemy zawartość rondelka, wbijamy jajko. Miksujemy całość. Zagniatamy ciasto w miarę potrzeby dodając więcej mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy cukrem cynamonowym i pieczemy przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Podziel się opinią
Komentarze