Miodowe babeczki z kawowym kremem i karmelem
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (opcjonalnie)
- Krem:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 345 g masła w temperaturze pokojowej
- 20 ml przestudzonej mocnej kawy
- Polewa:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru waniliowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe składniki "suche", czyli cukier i opcjonalnie szczyptę soli. W drugim naczyniu połączyć ze sobą składniki "mokre" na ciasto - jajka, mleko, olej i miód, a następnie dodać do składników suchych. Całość wymieszać, a następnie nałożyć za pomocą łyżki do papilotek, najlepiej w specjalnej formie, aby uzyskać ładny kształt.
Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. Gotowe odstawić do przestudzenia i w tym czasie przygotować krem i polewę.
Białka umieścić w miseczce, dodać sól u cukier, a następnie położyć naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą. Składniki mieszać za pomocą trzepaczki do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie ubić gęstą masę i odłożyć do ostygnięcia. Gdy będzie zimna połączyć ją z masłem za pomocą miksera - gdy zgęstnieje dodać kawę i miksować kilka kolejnych minut, aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i ozdobić muffinki.
Przygotowanie polewy rozpocząć od umieszczenia cukru i cukru waniliowego w garnuszku (najlepiej z podwójnym dnem). Składniki podgrzać, aż do rozpuszczenia. Dodać wodę, a po kilku minutach masło i nadal podgrzewać na wolnym ogniu. Po połączeniu składników dodać jeszcze śmietankę kremówkę, całość wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, aż zgęstnieje. Gotową polewą udekorować muffinki.
Podziel się opinią
Komentarze