Mintaj pieczony z papryka
- 75 dag filetów z mintaja
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- sól
- biały pieprz
- mielona papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać, pokroić w niezbyt grube paski. Cebule obrać, wypłukać, pokroić w krążki i przesmażyć z dodatkiem łyżki oliwy.
Naczynie żaroodporne wysmarować resztą oliwy. Na jego dnie ułożyć kawałki ryby, obłożyć papryką, podsmażoną cebulą, posypać solą, pieprzem i mielona papryką oraz skropić winem.
Wstawić do rozgrzanego do temp 200stC piekarnika i zapiekać przez około 25 minut. Przed podaniem posypać zielona pietruszką.
Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze