Mini babeczki
- 4 białka dużych jaj
- 8,5 dag masła 82 %
- 80 ml mleka 2 %
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (szklanka o pojemności 250 ml)
- 4 czubate łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- cukier puder lub lukier
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią oraz skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
Masło rozpuszczamy, wlewamy zimne mleko.
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier.
Ciągle miksując na średnich obrotach, wlewamy po łyżce mleka z masłem.
Mieszają delikatnie ale dokładnie, wsypujemy powoli mąkę ze skórką pomarańczową.
Ciasto przekładamy do małych foremek na babeczki, posmarowanych odrobiną masła lub dobrej margaryny i lekko obsypanych mąką krupczatką.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy babeczki cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Przepis dodał użytkownik BernadettaP
Podziel się opinią
Komentarze