Miłosna zupa selerowa
- 500 gram selera
- 400 gram ziemniaków
- biała część pora
- mała marchewka
- pół pietruszki
- 1,5 łyżeczki kucharka śródziemnomorskiego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 5 ziarenek pieprzu
- świeża natka pietruszki
- dwie szczypty kukrumy
- czarny pieprz do smaku
Na udzikach gotujemy rosołek z pokrojoną pietruszką,marchewką,selerem i porem.Do smaku wsypujemy kucharka śródziemnomorskiego.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do drugiego garnka i gotujemy na miękko,ale tak żeby się nie rozleciały. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso a warzywa miksujemy blenderem. Wrzucamy ziarenka pieprzu,ziele i wsypujemy przyprawy:kurkumę i słodką paprykę. Odsączone ziemniaki przekładamy do zupy. Zagotowujemy i miksujemy. Natkę pietruszki drobno siekamy i wsypujemy do zupy. Do smaku możemy jeszcze troszke posolić lub wsypać nieco pieprzu. Podajemy z grzankami.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze