Miętowe gruszki
- 2 gruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- szklanka wody
- pół szklanki likieru miętowego
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- po 2 łyżki cukru pudru i startej gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
1. Gruszki umyć, obrać ze skórki, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Do rondelka wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć połówki gruszek.
2. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut (nie rozgotować!), wystudzić w syropie. 1/3 tego syropu i likier wlać do małej miseczki, włożyć gruszki, przykryć je folią spożywczą, wstawić do lodówki na 2 godz.
3. Z cukru pudru i kremówki sporządzić bitą śmietanę. Oziębione gruszki wyjąć z miętowej zalewy, rozłożyć do pucharków, obłożyć bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą, udekorować listkami mięty.
Kalorie: 250 kcal
Przepis poleca Polskie pyszności
Podziel się opinią
Komentarze