Trwa ładowanie...
d1gfj40
28-02-2014 16:33

Miętowe gruszki

Przepis
4.5
(6 głosów)
Oceń:
d1gfj40
Składniki
  • 2 gruszki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka wody
  • pół szklanki likieru miętowego
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • po 2 łyżki cukru pudru i startej gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty
Przepis

1. Gruszki umyć, obrać ze skórki, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Do rondelka wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć połówki gruszek.
2. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut (nie rozgotować!), wystudzić w syropie. 1/3 tego syropu i likier wlać do małej miseczki, włożyć gruszki, przykryć je folią spożywczą, wstawić do lodówki na 2 godz.
3. Z cukru pudru i kremówki sporządzić bitą śmietanę. Oziębione gruszki wyjąć z miętowej zalewy, rozłożyć do pucharków, obłożyć bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą, udekorować listkami mięty.

Kalorie: 250 kcal

Przepis poleca Polskie pyszności

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40