Metrowiec
- cukier puder - 40 dag
- budyń śmietankowy 1 szt
- cukier biały kryształ Królewski 3 łyżki
- mleko 0,5 L
- oliwa/olej 1 szklanka
- woda zimna 10 łyżek
- proszek do pieczenia 4 łyżeczki
- kakao 3 łyżki
- jajka 8 szt
- mąka 52 dag
- margaryna 1,5 paczki
Ciasto: Ubić pianę z białek. Utrzeć cukier puder - Cukier Królewski - i żółta, po trochu dodając mąkę, proszek do pieczenia, wodę , ubitą pianę z białek i oliwę. Rozdzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Piec w dwóch rynienkach. Po wystudzeniu ciasta pokroić w kromki.
Krem: Z mleka, budyniu i cukru białego kryształ Królewski zrobić budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać wystudzony budyń - utrzeć.
Przekładanie: ciasto jasne - krem - ciasto ciemne - krem - ciasto jasne - krem - ciasto ciemne - itd.
Po zlozeniu tych kromek cala dluga "bagietke kroic na skos, tak zeby w kazdej porcji bylo ciasto i ciemne i jasne
Przepis dodał użytkownik kafa5
Podziel się opinią
Komentarze