Metrowiec
- Ciasto:
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 8 łyżek letniej wody
- 10 łyżek oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Krem:
- 1 i ? szkl. mleka
- ? szkl. cukru
- 2 jaja
- 2 i ? łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 i ? mąki pszennej
- kostka masła
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, którą delikatnie domieszać do ciasta. Podzielić je na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao. Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto należy upiec dzień wcześniej.
Przygotować krem: ? szklanki mleka zagotować razem z połową szklanki cukru. Nieco wystudzić, po czym dodać masę przygotowaną z ? szklanki mleka, 2 jaj, mąki ziemniaczanej i pszennej, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Masę wlać do gotującego się mleka i gotować dalej na małym ogniu, miksując. Po wystudzeniu dodać masło i dokładnie wymieszać.
Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Polać następnie polewa czekoladową (przepis pod roladą) i kroić na skos.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze