Meksykańska cukinia
- Mięso mielone wieprzowe (1/2 kg)
- ser żółty Chedar (10 dkg)
- 2 cukinie (średniej wielkości)
- cebula (1szt)
- kukurydza (1/2 puszki)
- fasola czerwona(1/2 puszki)
- oliwki zielone (10 szt)
- Czosnek (1 ząbek)
- Papryczka chili
- Pomidory w puszce (1/2 puszki)
- sól, pieprz,słodka papryka, oregano
- bazylia, przyprawa do mięsa mielonego
- olej
- sos salsa Mexicana Folwark ®
Farsz:Na rozgrzanej oliwie podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.Dodajemy posiekaną małą papryczkę chili pozbawioną gniazd nasiennychCałość smażymy kilka (5 min)Dodajemy mięso, smażymy do czasu aż się całe obsmaży, dodajemy puszkę pomidorów, sos salsa Mexicana Folwark ® 2 łyżki, przykrywamy i dusimy 20 min.Następnie dodajemy pół puszki fasoli, pół puszki kukurydzy i kilka pociętych zielonych oliwek.Przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, bazylię i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie mieszamy.Cukinia:Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone cukinie solimy. Odstawiamy na pół godziny. Usuwamy powstałą wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (180 stopni) – do czasu aż cukinia zmięknie.Następnie w wydrążone cukinie wypełniamy farszem i posypujemy serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe.Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Kobi
Podziel się opinią
Komentarze