Medaliony w sosie śmietanowym
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 200 g cebuli
- 100 g ogórków konserwowych
- pół szklanki zalewy spod ogórków
- 1,5 łyżki mąki
- 500 ml bulionu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 duża łyżka musztardy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy je na głębokiej patelni, z obu stron, szybko, na mocno rozgrzanym oleju (jeżeli będziemy smażyć zbyt długo, to mięso stanie się twarde).
Po zdjęciu polędwicy z patelni oprószamy ją solą i pieprzem i natychmiast wkładamy do ciepłego piekarnika (50 stopni), aby nie zdążyła wystygnąć.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy polędwicę. Oprószamy ją solą, pieprzem, gałką, mąką i mieszamy. Podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy gorący bulion. Hartujemy śmietanę i również wlewamy ją na patelnię. Dodajemy musztardę, całość mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 3 minut, uważając, aby sos się nie przypalił. Wlewamy zalewę spod ogórków, pokrojone w kostkę ogórki, ponownie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dokładamy medaliony i dzielimy na porcje. Danie podajemy w towarzystwie np. klusek śląskich.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze