Trwa ładowanie...
d4jf9nt
11-03-2015 10:45

Medaliony w sosie śmietanowym

Przepis
3.7
(19 głosów)
Oceń:
d4jf9nt
Składniki
  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g cebuli
  • 100 g ogórków konserwowych
  • pół szklanki zalewy spod ogórków
  • 1,5 łyżki mąki
  • 500 ml bulionu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duża łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy je na głębokiej patelni, z obu stron, szybko, na mocno rozgrzanym oleju (jeżeli będziemy smażyć zbyt długo, to mięso stanie się twarde).

Po zdjęciu polędwicy z patelni oprószamy ją solą i pieprzem i natychmiast wkładamy do ciepłego piekarnika (50 stopni), aby nie zdążyła wystygnąć.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy polędwicę. Oprószamy ją solą, pieprzem, gałką, mąką i mieszamy. Podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy gorący bulion. Hartujemy śmietanę i również wlewamy ją na patelnię. Dodajemy musztardę, całość mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 3 minut, uważając, aby sos się nie przypalił. Wlewamy zalewę spod ogórków, pokrojone w kostkę ogórki, ponownie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dokładamy medaliony i dzielimy na porcje. Danie podajemy w towarzystwie np. klusek śląskich.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jf9nt
d4jf9nt
d4jf9nt
Więcej tematów
d4jf9nt