Trwa ładowanie...
d4hsbtm
30 marca 2013, 14:18

Mazurek malinowo - kajmakowy z bakaliami.

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4hsbtm
Składniki
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy KAMIS z prawdziwą wanilia i nutą kardamonu
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 mała puszka gotowego kajmaku
  • konfitura malinowa
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • oraz bakalie:
  • suszone morele, suszone śliwki kalifornijskie, rodzynki sułtańskie, żurawina, migdały
    • listki świeżej mięty
Przepis

dzień wcześniej wieczorem bakalie zalewam alkoholem ( rum, brandy ) i pozostawiam na całą noc do nasiąknięcia.

obie mąki przesiewam na stolnicę, dodaję żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz posiekane drobno masło. delikatnie siekam nożem składniki, aby połączyły się z mąką, a na koniec szybko zagniatam. unikam ogrzewania ciasta rękoma oraz długiego wyrabiania. ciasto wówczas jest pysznie kruche. zawinięte w folię ciasto schładzam w lodówce ok. 30 minut, następnie rowałkowuję, przekładam do tortownicy wyłożonej papierm do pieczenia( nadmiar ciasta na bokach odkrajam nożem ). wstawiam do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 minut ( aby ciasto było równe na początku pieczenia obciążyłam je woreczkiem z ziarenkami grochu ).

gotowe ciasto studzę na kratce.

puszkę z kajmakiem otworzyłam i na chwilkę wstawiłam do garnka z gotującą się wodą.

na wierzchu ciasta delikatnie rozsmarowałam 2 - 3 duże łyżki konfitury malinowej wymieszanej z sokiem z cytryny, a na nią położyłam cienką warstwę kajmaku ( ilość kajmaku i konfitury zależy od indywidualnych upodobań, ja nie chciałam, żeby było zbyt słodko ).

przygotowane wcześniej bakalie pokroiłam na mniejsze części. część migdałów zalałam wrzątkiem na 10 minut, a następnie obrałam je ze skórki. udekorowałam mazurek wg własnego pomysłu. ozdobiłam listkami świeżej mięty.

smacznego.

Przepis dodał użytkownik ulazgi

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hsbtm
d4hsbtm
d4hsbtm
Więcej tematów
d4hsbtm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj