Mazurek malinowo - kajmakowy z bakaliami.
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy KAMIS z prawdziwą wanilia i nutą kardamonu
- 2 żółtka
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 mała puszka gotowego kajmaku
- konfitura malinowa
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- oraz bakalie:
- suszone morele, suszone śliwki kalifornijskie, rodzynki sułtańskie, żurawina, migdały
- listki świeżej mięty
dzień wcześniej wieczorem bakalie zalewam alkoholem ( rum, brandy ) i pozostawiam na całą noc do nasiąknięcia.
obie mąki przesiewam na stolnicę, dodaję żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz posiekane drobno masło. delikatnie siekam nożem składniki, aby połączyły się z mąką, a na koniec szybko zagniatam. unikam ogrzewania ciasta rękoma oraz długiego wyrabiania. ciasto wówczas jest pysznie kruche. zawinięte w folię ciasto schładzam w lodówce ok. 30 minut, następnie rowałkowuję, przekładam do tortownicy wyłożonej papierm do pieczenia( nadmiar ciasta na bokach odkrajam nożem ). wstawiam do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 minut ( aby ciasto było równe na początku pieczenia obciążyłam je woreczkiem z ziarenkami grochu ).
gotowe ciasto studzę na kratce.
puszkę z kajmakiem otworzyłam i na chwilkę wstawiłam do garnka z gotującą się wodą.
na wierzchu ciasta delikatnie rozsmarowałam 2 - 3 duże łyżki konfitury malinowej wymieszanej z sokiem z cytryny, a na nią położyłam cienką warstwę kajmaku ( ilość kajmaku i konfitury zależy od indywidualnych upodobań, ja nie chciałam, żeby było zbyt słodko ).
przygotowane wcześniej bakalie pokroiłam na mniejsze części. część migdałów zalałam wrzątkiem na 10 minut, a następnie obrałam je ze skórki. udekorowałam mazurek wg własnego pomysłu. ozdobiłam listkami świeżej mięty.
smacznego.
Przepis dodał użytkownik ulazgi
Podziel się opinią
Komentarze