Mazurek Kokosowy z Migdałami
- Ciasto:
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- Polewa
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1? szklanki mleka w proszku
- ? szklanki wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtko, śmietanę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można także ciasto zamrozić), schłodzone ciasto cienko rozwałkować w prostokąt z podwyższonymi bokami, po nakłuwać i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu spód mazurka przestudzić.
Na polewę zagotować mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić, dodać mleko w proszku, kokos, wymieszać i wylać na przestudzony spód. Udekorować płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.
http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/02/mazurek-kokosowy-z-migdaami.html
Przepis dodał użytkownik Justin
Podziel się opinią
Komentarze