Mazurek kajmakowy w kształcie pisanki
- Ciasto:
- 60 g margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Masa:
- 150 g margaryna 150 g
- 400 g masy krówkowo-orzechowej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- Do dekoracji wedle uznania: jadalne perełki, rodzynki, wiórki czekoladowe, czekoladowe cukierki.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać rozbełtane jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta kształt pisanki, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na godzinę do lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
W tym czasie przygotować krem, ucierając margarynę i porcjami dodawać masę krówkową. Gotowe ciasto wystudzić i dopiero nakładać część kremu. Resztę przełożyć do szprycy i udekorować wierzch wypieku. Dodać orzechy, rodzynki i wybrane jadalne ozdoby.
Podziel się opinią
Komentarze