Marynowane ogórki z papryką
- 1 kg ogórków
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- Przyprawy:
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 czubata łyżeczka gorczycy
- 4 gałązki kopru
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki. Umyć, osuszyć i pokroić w paski (szerokości 1 cm).
Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy (do każdego słoika po 2 ziarna pieprzu, 1 ziele angielskie, 1/4łyżeczki gorczycy i 1 gałązce kopru). Do słoików z przyprawami włożyć kawałki ogórków, cebuli i papryki.
Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Chwilę pogotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 20 minut.
Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 600 ml.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze