makownik cesarski....
- Składniki na masę makową:
- puszka masy makowej 70 dag
- 10 dag rodzynek
- 5 dag skórki z pomarańczy
- trochę posiekanych orzechów ja wrzuciłam laskowe
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu lub wódki (wlałam więcej;))
- Masę makową przełożyć do miski, dodać bakalie, jajka, alkohol. Całość dobrze wymieszać.
- Składniki na ciasto:
- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem na puszysto. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć. Przygotować 2 keksówki, wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Do każdej keksówki przełożyć po połowie ciasta. Na środek wyłożyć łyżką po połowie maku. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temp. 180C
Przepis dodał użytkownik Izaa
Podziel się opinią
Komentarze