Makówki na mleku
- 30-40 dag sucharek
- 50 dag maku ( mielonego )
- 1 litr mleka
- 1 łyżka masła
- 5-6 łyżek cukru lub miodu
- 1 paczka cukru waniliowego
- 8 dag orzechów włoskich posiekanych
- 5 dag migdałów ( płatki)
- 8-10 dag figów
- 10 dag rodzynków
- 3 dag wiórków kokosowych
Mak sparzyć wrzącą wodą wieczorem i pozostawić na noc.
Mleko zagotować z masłem, cukrem lub miodem i cukrem waniliowym, dodać zmielony mak. Gdy będzie za gęste można dodać przegotowaną wodę.
Gotować na wolnym ogniu 10-15 min, ciągle mieszając. Figi pokroić w cienkie poprzeczne plasterki. Wszystkie bakalie; orzechy, migdały, figi i rodzynki wrzucić do gotującego się maku , odstawić z ognia.
Przygotować salaterki. Sucharki zwilżyć lekko w osłodzonej wodziei układać warstwami w salaterkach. Kolejne warstwy sucharków zalewać makiem.
Górną warstwę maku udekorować połówkami orzechu włoskiego lub płatkami migdałów i posypać kokosem.
Przepis dodał użytkownik Brunetka
Podziel się opinią
Komentarze