Makaron z mięsem mielonym
- Składniki :
- ? 40 dag mięsa mielonego wieprzowego(lub wieprzowo-wołowego)
- ? 2 średnie cebule
- ? 3 ząbki czosnku
- ? 1 łyżka posiekanej natki selera(lub pietruszki)
- ? pieprz
- ? sól
- ? 25 dag makaronu suchego(lub ok.60 dag ugotowanego najlepiej rurki)
- ? tłuszcz do wysmarowania naczynia
- ? 1 łyżka tartej bułki
- ? 1 łyżka masła
- ? 2 łyżki mąki
- ? 1 przecier pomidorowy
- ? ser żółty
- ? tarkowany bazylia
Sposób przygotowania:
Mięso wyrobić z drobno pokrojoną cebulą ,czosnkiem ,natką, szczyptą pieprzu i solą. Odstawić na 15-20 minut. Makaron ugotować na pół miękko w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzić przelać gorącą wodą ,osączyć i wymieszać z mięsem. Rozpuścić masło ,dodać dwie łyżki mąki, przemieszać na ogniu ,dodać koncentrat ,ok.2 szklanek wody(wg. uznania ),wsypać szczyptę bazylii. Gotować na małym ogniu ok.5 minut. Wymieszać z makaronem. Naczynie wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką .Wyłożyć makaron do naczynia, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 30 minut. Naprawdę pyszne . Smacznego.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze