Makaron z mięsem
- 400 g makaronu
- 300 g mięsa wołowego
- 1 duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml deserowego białego wina
- pęczek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Mięso posiekać w drobną kostkę.
Oliwę rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać czosnek i mięso. Smażyć na średnim ogniu 15 ? 20 minut do zrumienienia.
Wlać pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz słodkie wino.
Doprawić gałką muszkatołową, zmniejszyć ogień i dusić ok. 40 minut.
Większość płynu musi odparować.
Gdy sos zgęstnieje doprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dusić jeszcze ok. 15 minut.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku (musi być ?al dente?).
Wrzucić go do garnka z sosem, wymieszać.
Przepis dodał użytkownik aniasobol22
Podziel się opinią
Komentarze