Makaron wegetariański
- makaron 100g- kształt dowolny
- cukinia 1 szt.
- ogórek świeży 1/3 szt.
- cebula biała 1 szt.
- bazylia, sól, pieprz po szczypcie
- cukier 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- czosnek 1 ząbek
W garnku zagotowujemy wodę z oliwą (1 łyżka) i solą;
do gotującej się wody wsypujemy makaron i gotujemy "al dente";
cukinię, ogórka, cebulę myjemy; cukinię i ogórka kroimy w pół księżyce, cebulą kroimy w piórka; na patelni rozgrzewamy oliwę 3 łyżki , dodajemy pokrojone warzywa i na mocnym ogniu podgrzewamy na złoty kolor;
do warzyw dodajemy sól, pieprz, bazylię i cukier, dokładnie mieszamy;
czosnek obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy do warzyw;
ugotowany makaron przecedzamy na sitku, dodajemy do warzyw i całość ostatni raz podgrzewamy i dokładnie mieszamy :)
do dekoracji można dodać świeżą natkę pietruszki :)
Przepis dodał użytkownik lukasz.kozica
Podziel się opinią
Komentarze