Łosoś w cieście francuskim
- kładniki dla 6 osób:
- 6 filetów z łososia, bez skórki po ok 200 g każdy
- sól i pieprz
- 450 g ciasta francuskiego
- 2 łyżki kaszy manny
- 15 g masła
- sok z 1/2 cytryny
- po 1 łyżce posiekanych oliwek, natki pietruszki i estragonu
- glazura - 1 żółtko jaja zmieszane z 1 łyżką mleka
- Sos ziołowy (można przygotować wcześniej):
- 40 g pokrojonego w kostkę masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml wywaru rybnego (można zastąpić: bulionem warzywnym lub 4 łyżki sosu rybnego zmieszać z wodą)
- 3 łyżki białego wina
- 1 łyżka śmietanki kremówki
- po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Układam filety na papierze do pieczenia, posypuję solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, wstawiam do lodówki.
- Ciasto kroję na 2 części, jedną znacznie większą od drugiej. Mniejszą część formuję w prostokąt nieco większy niż filety.
- Zimne ciasto układam na nawilżonej blasze do pieczenia i nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 220? przez 10 minut, następnie posypuję kaszą manną, układam filety, obkładam masłem, posypuję oliwkami, natką i estragonem.
- Pozostałym ciastem uformowanym w prostokąt przykrywam filety, zawijając brzegi pod spód. Smaruję ciasto składnikami do glazury i piekę 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160? i piekę kolejne 15 minut.
- Przykrywam folią gdy zacznie się za bardzo rumienić.
Sos:
- Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i mieszam 1 minutę, następnie dodaję sos rybny lub bulion i wino. Doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodaję śmietanę, zioła, sól i pieprz. Podaję z rybą.
Przepis dodał użytkownik klaudynaaa27
Podziel się opinią
Komentarze