Lodowiec
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 2,5 opakowania Galaretki o smaku cytrynowym lub innej
- 30 dkg biszkoptów
- 1 łyżeczka Budyniu o smaku śmietankowym
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
Jajko utrzeć z cukrem, dodać budyń i wlać to na gotujące mleko ciągle mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao.
Galaretkę rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody- przestudzić, odlać 1 szkl. galaretki i maczać w niej biszkopty a następnie układać je w tortownicy. Na podkład biszkoptowy położyć białą masę, dalej biszkopty (namoczone w galaretce), na to ciemna masę itd. Na ostatnią warstwę masy wylać galaretkę.
Wstawić do lodówki.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze