Łódeczki z ciasta francuskiego
- na 8 porcji
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1jajko 1 torebka budyniu śmietankowego 400 mleka 2 łyżki masła owoce do dekoracji (świeże z puszki lub konfitury)
- cukier puder
Ciasto pozostaw na 2 godziny w temp. pokojowej aby rozmarzło. Połowę mleka zagotuj z masłem. W pozostałych rozprowadź budyń (w razie potrzeby dodaj cukru) wlej do gorącego mleka, gotuj ok. 2 min. Ciągle mieszając. Zestaw z ognia, ostudź. Ciasto pokrój na równej wielkości prostokąty. Krótsze boki składaj na pół, smaruj białkiem i zlepiaj tak, aby powstały łódeczki. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15-20 minut w 220 st.C, ostudź. Łódeczki napełniaj budyniem. Udekoruj kawałkami owoców, oprósz cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik malinowalukrecja
Podziel się opinią
Komentarze