Trwa ładowanie...
d40xhpw
28-08-2014 14:09

Letnia orzeźwiająca sałatka

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d40xhpw
Składniki
  • NA SAŁATKĘ
  • 40 dag świeżego łososia ze skórką
  • 20 dag miękkiego serka koziego
  • 20 sztuk malin schłodzonych w lodówce
  • 20 sztuk kostek świeżo pokrojonego arbuza, schłodzonego w lodówce
  • 20 sztuk kostek świeżego ananasa, schłodzonego w lodówce
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • 2 garście rukoli
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 garście uprażonych orzeszków pinii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
    • NA SOS
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • kilka posiekanych listków świeżej mięty
Przepis

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym nacieramy go oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 185 stopni przez 10 – 15 minut. Ozdabiamy talerze, układając liść sałaty rzymskiej i rukoli. Serek kozi nakładamy łyżeczką. Upieczonego łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Dodajemy także kawałki ananasa, malin i arbuza. Tak powstałą sałatkę polewamy sosem i oprószamy orzeszkami pinii i zmielonym czarnym pieprzem. Życzymy smacznego!

Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40xhpw
d40xhpw
d40xhpw
Więcej tematów
d40xhpw