Letnia orzeźwiająca sałatka
- NA SAŁATKĘ
- 40 dag świeżego łososia ze skórką
- 20 dag miękkiego serka koziego
- 20 sztuk malin schłodzonych w lodówce
- 20 sztuk kostek świeżo pokrojonego arbuza, schłodzonego w lodówce
- 20 sztuk kostek świeżego ananasa, schłodzonego w lodówce
- kilka listków sałaty rzymskiej
- 2 garście rukoli
- oliwa z oliwek extra vergine
- 2 garście uprażonych orzeszków pinii
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- NA SOS
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- kilka posiekanych listków świeżej mięty
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym nacieramy go oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 185 stopni przez 10 – 15 minut. Ozdabiamy talerze, układając liść sałaty rzymskiej i rukoli. Serek kozi nakładamy łyżeczką. Upieczonego łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Dodajemy także kawałki ananasa, malin i arbuza. Tak powstałą sałatkę polewamy sosem i oprószamy orzeszkami pinii i zmielonym czarnym pieprzem. Życzymy smacznego!
Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl
Podziel się opinią
Komentarze