Letnia orzeźwiająca sałatka

Obraz

Składniki

  • NA SAŁATKĘ
  • 40 dag świeżego łososia ze skórką
  • 20 dag miękkiego serka koziego
  • 20 sztuk malin schłodzonych w lodówce
  • 20 sztuk kostek świeżo pokrojonego arbuza, schłodzonego w lodówce
  • 20 sztuk kostek świeżego ananasa, schłodzonego w lodówce
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • 2 garście rukoli
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 garście uprażonych orzeszków pinii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
    • NA SOS
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • kilka posiekanych listków świeżej mięty

Przepis

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym nacieramy go oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 185 stopni przez 10 – 15 minut. Ozdabiamy talerze, układając liść sałaty rzymskiej i rukoli. Serek kozi nakładamy łyżeczką. Upieczonego łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Dodajemy także kawałki ananasa, malin i arbuza. Tak powstałą sałatkę polewamy sosem i oprószamy orzeszkami pinii i zmielonym czarnym pieprzem. Życzymy smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów