Lekki tort orkiszowy z puszystym kremem z ricotty i puffingowanymi wiśniami
- Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort czekoladowo - wiśniowy. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.
- Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi wiśniami i tartą gorzką czekoladą.
- PUSZYSTY BISZKOPT ORKISZOWY:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- LEKKI KREM Z RICOTTY I BITEJ ŚMIETANY LIGHT:
- 500 g ricotty
- 250 ml bitej śmietany light (gotowej lub do ubijania )
- 1/2 szklanki cukru lub cukru trzcinowego
- aromat śmietankowy (opcjonalnie)
- DO NASĄCZENIA:
- 100 - 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej (opcjonalnie z dolewką wiśniówki )
- DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU:
- niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy około 1/2 słoika
- 1/2opakowania wiśni puffingowanych (Wiśnia Puffins)
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia, a następnie kolejno dodawać żółtka. Wcześniej połączone ze sobą i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach.
Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok. 165 stopni przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyka". Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok. 60 cm na blat (dla wyrównania wierzchu ciasta). Biszkopt ostudzić
Lekki krem: wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach.
Ostudzony biszkopt przeciąć w poprzek na 3 części (lub dwie - wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy należy dać więcej kremu ). Pierwszą ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty. Następnie nałożyć dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingowanych wiśni. Całość przykryć kolejną partią biszkoptu, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka wiśni. Ostatnią część nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami. Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie.
Całość schłodzić w lodówce. Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania tortu nie tylko dodadzą uroku i smaku ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem.
Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach. Puffins.co.
Przepis dodał użytkownik fire
Podziel się opinią
Komentarze