Latte sernik
- MASA SEROWA I
- 500 g tłustego twarogu
- 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- MASA SEROWA II
- 500 g tłustego twarogu
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Z lodówki odpowiednio wcześniej wyjmujemy ser i jajka, aby ogrzały się do pokojowej temperatury. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i zamykamy obręcz tak, aby papier wystawał na zewnątrz. Ustawiamy piekarnik na grzanie góra, dół, bez termoobiegu i nagrzewamy do 175 stopni. W tym czasie mielimy twaróg.
Masa serowa I – wcześniej zmielony twaróg łączymy z cukrem i budyniem. Całą masę miksujemy na małych obrotach około 1 minutę. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, miksując delikatnie po każdym z nich przez 15 sekund. Na koniec wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz miksujemy.
Masa serowa II – w rondelku podgrzewamy śmietankę aż kawa się rozpuści i pozostawiamy do wystudzenia. Wcześniej zmielony twaróg mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak gotową masę miksujemy na małych obrotach przez około 1 minutę do jednolitej masy. Systematycznie dodajemy po jajku, po każdym delikatnie miksując przez 15 sekund. Na końcu dodajemy do tego wystudzoną śmietankę wraz z kawą.
Do przygotowanej tortownicy wylewamy pierwszą masę. Pieczemy ją przez 15 minut. Następnie wylewamy masę drugą i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i zostawiamy ciasto na 95 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy sernik z piekarnika. Początkowo uchylamy tylko drzwiczki, po paru minutach lekko wysuwamy i w końcu chłodzimy na stole. Kiedy ciasto całkowicie się wystudzi, możemy zdjąć tortownicę i wstawić sernik do lodówki niczym nie przykrywając. Poleca się przechować go tak przez 12 godzin.
W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i chłodzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę i na koniec dodajemy do niej żelatynę i cukier puder. Tak gotową bitą śmietaną dekorujemy nasze ciasto. Dzieło wieńczymy posypując je kakao i cynamonem.
Podziel się opinią
Komentarze