Kutia
- 20 dag łuskanej pszenicy
- 15 dag maku
- bakalie - rodzynki, orzechy, morele suszone
- miód do smaku( najlepiej gryczany)
- 4 łyżki śmietany kremówki
Pszenicę gotować do miękkości ok. 40 minut. Mak namoczyć poprzedniego dnia lub zalać gorącą wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo aż da się rozcierać w palcach. Osączyć. Zemleć w maszynce do mięsa z sitkiem do maku( można kupić gotowy już zmielony mak wtedy jest szybciej a w smaku nie ma żadnej różnicy). Mak wymieszać z bakaliami(rodzynki wcześniej sparzyć, orzechy posiekać), śmietanką, miodem i osączoną pszenicą.
Uwaga: Orzechy będą smaczniejszy jeśli się je wcześniej zrumieni na suchej patelni.
Można dodać skórkę otartą z 1 cytryny.
Przepis dodał użytkownik soczek13iwo
Podziel się opinią
Komentarze