Trwa ładowanie...
dcubkgs
30 listopada 2009, 20:31

Kutia

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dcubkgs
Składniki
  • 20 dag łuskanej pszenicy
  • 15 dag maku
  • bakalie - rodzynki, orzechy, morele suszone
  • miód do smaku( najlepiej gryczany)
  • 4 łyżki śmietany kremówki
Przepis

Pszenicę gotować do miękkości ok. 40 minut. Mak namoczyć poprzedniego dnia lub zalać gorącą wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu tak długo aż da się rozcierać w palcach. Osączyć. Zemleć w maszynce do mięsa z sitkiem do maku( można kupić gotowy już zmielony mak wtedy jest szybciej a w smaku nie ma żadnej różnicy). Mak wymieszać z bakaliami(rodzynki wcześniej sparzyć, orzechy posiekać), śmietanką, miodem i osączoną pszenicą.
Uwaga: Orzechy będą smaczniejszy jeśli się je wcześniej zrumieni na suchej patelni.
Można dodać skórkę otartą z 1 cytryny.

Przepis dodał użytkownik soczek13iwo

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcubkgs
dcubkgs
dcubkgs
Więcej tematów
dcubkgs

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj