Kurki z bakłażanem - Mushrooms and Aubergine
- Zapiekane kurki z bakłażanem
- Składniki:
- 1 bakłażan (połówka na osobę)
- około 200 g grzybów kurków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki mleka
- łyżeczka mąki gryczanej
- łyżka masła
- 2-3 gałązki rozmarynu
- około 50 - 60 g sera pleśniowego typu roquefort
- sól himalajska
- pieprz kolorowy
- oliwa
Kurki z bakłażanem i do tego zielona sałata to jeden z obiadów doskonałych. Nie potrzeba więcej dodatków typu pieczywo, ziemniaki bowiem danie jest bardzo sycące. Do tego sezonowego, letniego dania mięso też jest całkiem zbędnym dodatkiem. Przyda się jednak duży dzbanek wody ze świeżą miętą i dodatkiem limonki lub cytryny. Nie tylko ryby lubią pływać, grzyby też:) A tak poważnie to ciało w takim upale domaga się schłodzenia i nawilżenia.
Jak to zrobić?
- przekrój bakłażana na połowę
- ponacinaj każdą połówkę (patrz zdjęcie)
- posól, popieprz i skrop oliwą, włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego
- bakłażany włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 min.
- oczyść kurki i dobrze je osusz
- pokrój cebulę, czosnek i rozmaryn, zeszklij około 1-2 min. na patelni z dodatkiem masła
- dodaj kurki, smaż kolejne 2 min., posól i popierz
- oprósz wszystko mąką i mieszając dodaj mleko, odstaw z ognia
- po wyjęciu bakłażana z piekarnika, łyżką wydrąż miąższ i dodaj do kurków, wymieszaj
- napełnij masą kurkową bakłażany, na górę pokrusz ser
- całość nakryj i zapiekaj około 15 min. w temperaturze 180 stopni
- możesz podać z pieczywem, jednak kobiety fit wolą zieloną sałatę z odrobiną sosu winegret
Moja rada:
- kurki możesz zastąpić innymi grzybami
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/kurki-z-bakazanem.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze