Trwa ładowanie...
d4l23o5
21-07-2014 16:52

Kurki z bakłażanem - Mushrooms and Aubergine

Przepis
5.0
(14 głosów)
Oceń:
d4l23o5
Składniki
  • Zapiekane kurki z bakłażanem
  • Składniki:
  • 1 bakłażan (połówka na osobę)
  • około 200 g grzybów kurków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki mleka
  • łyżeczka mąki gryczanej
  • łyżka masła
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • około 50 - 60 g sera pleśniowego typu roquefort
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
Przepis

Kurki z bakłażanem i do tego zielona sałata to jeden z obiadów doskonałych. Nie potrzeba więcej dodatków typu pieczywo, ziemniaki bowiem danie jest bardzo sycące. Do tego sezonowego, letniego dania mięso też jest całkiem zbędnym dodatkiem. Przyda się jednak duży dzbanek wody ze świeżą miętą i dodatkiem limonki lub cytryny. Nie tylko ryby lubią pływać, grzyby też:) A tak poważnie to ciało w takim upale domaga się schłodzenia i nawilżenia.
Jak to zrobić?
- przekrój bakłażana na połowę
- ponacinaj każdą połówkę (patrz zdjęcie)
- posól, popieprz i skrop oliwą, włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego
- bakłażany włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 min.
- oczyść kurki i dobrze je osusz
- pokrój cebulę, czosnek i rozmaryn, zeszklij około 1-2 min. na patelni z dodatkiem masła
- dodaj kurki, smaż kolejne 2 min., posól i popierz
- oprósz wszystko mąką i mieszając dodaj mleko, odstaw z ognia
- po wyjęciu bakłażana z piekarnika, łyżką wydrąż miąższ i dodaj do kurków, wymieszaj
- napełnij masą kurkową bakłażany, na górę pokrusz ser
- całość nakryj i zapiekaj około 15 min. w temperaturze 180 stopni
- możesz podać z pieczywem, jednak kobiety fit wolą zieloną sałatę z odrobiną sosu winegret

Moja rada:
- kurki możesz zastąpić innymi grzybami
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/kurki-z-bakazanem.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4l23o5
d4l23o5
d4l23o5
Więcej tematów
d4l23o5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj