KURCZE BLADE
- - pierś z kurczaka (połówka)
- - 20 dkg pieczarek
- - makaron rurki
- - 20 dkg sera żółtego
- - ok. 100 ml słodkiej śmietany
- - kostka rosołowa, masło, mąka, woda, olej
1. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
3. Rozgrzewamy dwie patelnie. Wlewamy olej. Na jednej dusimy pieczarki pod przykryciem,a na drugiej smażymy pierś z kurczaka, tak aby się lekko zarumieniła.
4. Kiedy pieczarki będą miękkie dodajemy kostkę rosołową i wlewamy ok. pół szklanki wody.
5. Następnie dodajemy do pieczarek pierś z kurczaka. W miarę potrzeby uzupełniamy wodą.
6. W osolonej wodzie gotujemy połowę makaronu.Odcedzamy.
7. Mąkę, 1/2 szkl. wody i śmietanę mieszamy, wlewamy do pieczarek i kurczaka tak, aby powstał gęsty sos.
8. Ser trzemy na tarce o małych oczkach.
9. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
10. Kładziemy połowę makaronu, połowę sosu i połowę sera. Tak samo układamy drugą warstwę.
11. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni i zapiekamy ok. 25 minut.
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik catherina_sz
Podziel się opinią
Komentarze