kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowo-serowym
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- duża ilość szpinaku
- 0,5 l śmietany 12%
- 0,2 kg sera żółtego
- 0,5 kg makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
piersi z kurczaka obmyć, drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem. podsmażyć na patelni z posiekaną cebulą i czosnkiem. w osobnym garnku umieścić szpinak. dodać łyżkę masła i poddusić, następnie stopniowo dodawać śmietany. do tak przygotowanego sosu dodawać częściami starty żółty ser, uważając, by nie zrobiły sie grudki. następnie sos połączyć z usmażonymi filetami i pozostawić na małym ogniu na 5-7 minut. do sosu ugotować makaron spaghetti
najlepiej sos wymieszać z makaronem i przytkryć na 2-3 min, żeby smaki się połączyły
Przepis dodał użytkownik ladyangel
Podziel się opinią
Komentarze