Kurczak w sosie pomarańczowym
- 2 filety z piersi kurczaka, szkl. soku pomarańczowego, 3 ząbki czosnku, 1/5 szkl. oleju + 3 łyżki, 2 cebule, 1/4 szkl. bułki tartej, 1/2 szkl. bulionu drobiowego (ewentualnie z kostki), 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%, sól, pieprz.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Z soku pomarańczowego, 1/5 szkl. oleju i czosnku przeciśniętego przez praskę zrobić marynatę. Zalać nią mięso i wstawić na noc do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Na tym samym tłuszczu usmażyć osączone mięso, doprawić. Bułkę tartą zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju. Wlać bulion oraz marynatę osączoną z mięsa, dokładnie wymieszać. Dodać cebulkę i śmietanę, zagotować, dodać mięso. Dusić ok. 10 min.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze