Kurczak w pomidorach z kopytkami
- 2 filety z kurczaka
- ok. 3 łyżek oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 żółta papryka
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki wraz z sokiem
- sól, pieprz i mielona słodka papryka do smaku
- 1 opakowanie kopytek mrożonych
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą, pieprzem i papryką, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na rumiany kolor.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
Na oliwie, na której smażyliśmy filety szklimy cebulę i paprykę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz pomidory z puszki. Całość mieszamy i dusimy od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 minut.
Dodajemy podsmażone wcześniej filety, przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż będą miękkie (miękkość sprawdzamy nakłuwając widelcem).
Do 2-3 litrów osolonej, wrzącej wody wrzucamy pojedynczo zamrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka dzielimy na porcje. Obok kopytek wykładamy kurczaka i polewamy gorącym sosem pomidorowym. Smacznego!
Potrawa według tego przepisu smakuje najbardziej jeśli zostanie przyrządzona z kurczaka zagrodowego. Co to znaczy i jak go rozpoznać? W odróżnieniu od tzw. brojlera - hodowanego w klatkach i faszerowanego karmą stymulującą hormon wzrostu odpowiedzialny za wielkość drobiu - zagrodowy kurczak może biegać do woli. Taki kurczak jest zatem mniejszy. Nadmiar masy zrzuca plątając się tu i tam, a także uprawiając ulubiony sport drobiu, czyli grzebanie pazurem. Ważną cześcią potrawy oprócz mięsa są pomidory i kopytka. Aby potrawa powstała szybko należy skorzystać z mrożonych kopytek, które kosztują ok. 4,5 zł (opakowanie o wadze 450 g).
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze