Kurczak w miodowej marynacie
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- zioła ? bazylia, oregano
- szczypta mielonego pieprzu ziołowego (dodałam sporą ilość, przez co były dość pikantne)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- łyżka oliwy z oliwek
Piersi z kurczaka pokroić w paski, w naczyniu wymieszać miód z oliwą z oliwek oraz wszystkimi przyprawami, dodać do tego kurczaka i odstawić do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie można zająć się ryżem ? ugotować go z odrobiną warzywka, zamiast soli. Kurczaka w marynacie wyjąć z lodówki i wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć pod przez 5 minut z obu stron, przykryć pokrywką patelnię i smażyć na małym ogniu przez 10-15 minut, zaglądając co jakiś czas czy kurczak się nie przypala.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze