Trwa ładowanie...
d4ap1tr
24-05-2015 14:00

Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

Przepis
2.0
(1 głos)
Oceń:
d4ap1tr
Składniki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 1 szklanka słodkiego groszku
  • 1/2 szklanki marynaty teriyaki, np. Kikkoman
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Do ozdobienia:
  • podsmażone ziarna sezamu
  • ryż jaśminowy
Przepis

1. Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut.2. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru.3. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem.4. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie.5. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę teriyaki. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.5. Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

Przepis dodał użytkownik Cooklover

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ap1tr
d4ap1tr
d4ap1tr
Więcej tematów
d4ap1tr