Kurczak pod porami
- 1 duży por
- 30 g masła + 2 łyżki do podsmażenia kurczaka
- 400 g piersi kurczaka
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka bulionowa
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
- sól
- oliwa z oliwek
- pieprz prawdziwy
- ostra papryka
- szczypiorek
Pora kroimy wzdłuż na cztery części i w poprzek - na półcentymetrowe kawałki. Smażymy na maśle.
Filet z kurczaka przekrajamy w poprzek i wrzucamy do marynaty z kostki Knorra wymieszanej z oliwą z oliwek, doprawionej pieprzem prawdziwym oraz ostrą papryką.
Uduszonego pora doprawiamy solą, pieprzem "prawdziwym" i dodajemy kwaśną śmietanę.
Kurczaka smażymy na maśle. Przed smażeniem dodatkowo możemy obtoczyć filety w niewielkiej ilości mąki.
Piersi z kurczaka podajemy pod pierzynką z porów z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Przepis dodał użytkownik ania_jukej
Podziel się opinią
Komentarze