kurczak po hawajsku
- 1 1/3 kg świeżego kurczaka
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 pokrojona duża cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 1/2 łyżki brązowego cukru
- l/2 średniego świeżego ananasa, obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę
- 1 zielona papryka, oczyszczona, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
- 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 1/2 łyżki wody ryż ugotowany na sypko
1 Kurczaka podzielić na części (według wskazówki Sałatka Waldorf).
Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
W dużym rondlu podgrzać olej.
Smażyć po kilka kawałków kurczaka, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Gotowe przenieść na talerz i odsączyć z tłuszczu.
2 Dodać cebulę i czosnek, podsmażać przez 2 minuty.
Ponownie włożyć kawałki kurczaka.
Połączyć wodę, oba rodzaje sosów, ocet i cukier, polać kurczaka.
Dodać ananasa i paprykę.
Dusić przez 2530 minut, aż mięso będzie miękkie.
3 Podgrzać rum, podpalić i polać kurczaka.
Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać do sosu i podgrzewać, aż zgęstnieje.
Zwiększyć ogień i zagotować, po czym od razu zdjąć z ognia.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze