Kurczak po baskijsku
- 3 łyżki oliwy
- 2 posiekane cebule
- 1kg pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w ćwiartki
- 2 posiekane zielone papryki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 250ml białego wina
- 1 duży kurczak
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżka masła
- 1 posiekany pęczek pietruszki
1. W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę.
2. Dodaj pomidory, paprykę i czosnek. Wsyp czerwoną paprykę i zalej połową wina.
3. Przykryj i duś 20 minut.
4. Kurczaka podziel na 8 części i zdejmij z niego skórę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Wrzuć kawałki kurczaka i podsmaż na rumiano.
6. Przełóż do garnka, przykryj, wlej pozostałe wino i duś 40 minut.
7. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Przepis dodał użytkownik siwa
Podziel się opinią
Komentarze