Kurczak na ostro z sałatką
- 4 udka kurczaka
- 3 małe ząbki czosnku
- 400 ml keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu worcester
- 2 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
- suszona chili
- puszka kukurydzy
- biała cebula sałatkowa
- główka sałaty
- puszka czerwonej fasoli
- 6 łyżek octu cytrynowego
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- cytryna i natka do dekoracji
Przygotować sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Keczup wymieszać z sosem sojowym i worcester, czosnkiem i octem. Mieszaniną posmarować dokładnie udka i skrzydełka, włożyć do lodówki na min. pół godziny. Przygotować sałatkę: cebulę obrać, pokroić w paski. Umyte liście sałaty porwać na kawałki, wymieszać z kukurydzą, fasolką i cebulą. Ocet cytrynowy rozcieńczyć 2 łyżkami wody, utrzeć z olejem, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Polać sałatkę. Porcje kurczaka grillować przez ok. 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu, a skrzydełka ok. 10 minut. Podawać z sałatką i udekorować natką oraz plasterkami cytryny.
Przepis dodał użytkownik martak29
Podziel się opinią
Komentarze