Kurczak KFC !!!
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 1 litr oleju (do smażenia)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- paczka mąki
- jajko
- kefir
- przyprawy: Chili,
- pieprz,
- magii,
- tymianek,
- rozmaryn,
- sól,
- czosnek
- granulowany
Od dawna walczyłam z panierka a’la KFC widziałam wiele przepisów i wiele spekulacji co do tego jak zrobić panierkę. Były kurczaki w mące ziemniaczanej, w cieście naleśnikowym z mąki ziemniaczanej, były panierka z płatków corn fleakes panierka z chipsów itp itd,,,,ostatnio na facebookowej grupie ”Co Dzis Na Obiad ???” zobaczyłam kolejny przepis i w sumie nie wierząc już w ta ”PANIERKĘ IDEALNĄ” zrobiłam od niechcenia :) wyszło !!!!!!!Trochę ulepszyłam sam przepis kurczak jest podobny smakiem do tego sławnego a jednak czegoś tam brakuje i będzie zawsze bo mieszanka 11 ziół Pana Colonel’a jest strzeżona chyba bardziej niż info z nazwiskiem zabójcy Kennedy’ego .Kurczaka myjemy i kroimy na paski grubości/szerokości 1,5 – 2 cm w malej miseczce kostkę rosołową rozgniatamy z 2-3 łyżkami oleju i dodajemy resztę przypraw tak po pol łyżeczki wszystkiego tylko czosnku 1/3 łyżeczki nacieramy kurczaka i odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki . W drugiej misce rozrabiamy kefir z jajkiem sola i mąkom tak by
powstało średnio geste ciasto jak na naleśniki. Do pojemnika (ja użyłam pojemnika kwadratowego do przechowywania żywności) wsypujemy mąkę . Gdy nasze mięso jest już gotowe obtaczamy je w cieście porządnie i wkładamy do pojemnika z mąkom ( wkładać po 3-4 kawałki na raz) (w tym czasie tez nastawić olej by był gorący) zamykamy pojemnik i porządnie trzęsiemy by kurczaki się obtoczyły, radze robić wszystko widelcem lub łyżką palce się nie sprawdzają. Mieso NABIERAMY (nie nabijamy na widelec) i wrzucamy do oleju pieczemy aż będzie rumiany wtedy tez nie będzie surowy w środku . SMACZNEGO !!!
Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl
Podziel się opinią
Komentarze