Trwa ładowanie...
d3v308r
28-02-2014 21:57

Kurczak KFC !!!

Przepis
3.6
(26 głosów)
Oceń:
d3v308r
Składniki
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 litr oleju (do smażenia)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • paczka mąki
  • jajko
  • kefir
  • przyprawy: Chili,
  • pieprz,
  • magii,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól,
  • czosnek
  • granulowany
Przepis

Od dawna walczyłam z panierka a’la KFC widziałam wiele przepisów i wiele spekulacji co do tego jak zrobić panierkę. Były kurczaki w mące ziemniaczanej, w cieście naleśnikowym z mąki ziemniaczanej, były panierka z płatków corn fleakes panierka z chipsów itp itd,,,,ostatnio na facebookowej grupie ”Co Dzis Na Obiad ???” zobaczyłam kolejny przepis i w sumie nie wierząc już w ta ”PANIERKĘ IDEALNĄ” zrobiłam od niechcenia :) wyszło !!!!!!!Trochę ulepszyłam sam przepis kurczak jest podobny smakiem do tego sławnego a jednak czegoś tam brakuje i będzie zawsze bo mieszanka 11 ziół Pana Colonel’a jest strzeżona chyba bardziej niż info z nazwiskiem zabójcy Kennedy’ego .Kurczaka myjemy i kroimy na paski grubości/szerokości 1,5 – 2 cm w malej miseczce kostkę rosołową rozgniatamy z 2-3 łyżkami oleju i dodajemy resztę przypraw tak po pol łyżeczki wszystkiego tylko czosnku 1/3 łyżeczki nacieramy kurczaka i odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki . W drugiej misce rozrabiamy kefir z jajkiem sola i mąkom tak by
powstało średnio geste ciasto jak na naleśniki. Do pojemnika (ja użyłam pojemnika kwadratowego do przechowywania żywności) wsypujemy mąkę . Gdy nasze mięso jest już gotowe obtaczamy je w cieście porządnie i wkładamy do pojemnika z mąkom ( wkładać po 3-4 kawałki na raz) (w tym czasie tez nastawić olej by był gorący) zamykamy pojemnik i porządnie trzęsiemy by kurczaki się obtoczyły, radze robić wszystko widelcem lub łyżką palce się nie sprawdzają. Mieso NABIERAMY (nie nabijamy na widelec) i wrzucamy do oleju pieczemy aż będzie rumiany wtedy tez nie będzie surowy w środku . SMACZNEGO !!!

Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
d3v308r
d3v308r
Więcej tematów
d3v308r