Kuchnia tajska
Kuchnia tajska jest jedną z najsmaczniejszych i najoryginalniejszych kuchni na świecie. Swą wyjątkowość zawdzięcza wpływom sąsiadów, takich jak Chiny, Indie, Malezja oraz Kambodża. Potrawy tajskie charakteryzują się wyjątkowością z uwagi na łączenie lokalnych składników tajskich ze składnikami pochodzenia arabskiego oraz azjatyckiego. Składnikami najbardziej utożsamianymi z kuchnią tajską są: trawa cytrynowa, mleczko kokosowe, imbir oraz liście limonki.
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni tajskiej jest ryż, który pojawia się w wielu różnorodnych odmianach i postaciach. Równie popularnym elementem kuchni tajskiej jest makaron w różnorakich postaciach: razowy, zbożowy lub sojowy. Oba składniki są nieodłącznym elementem dań z owocami morza, warzywami oraz mięsem. Potrawy, podobnie jak w kuchni chińskiej przyrządzane są najczęściej w głębokiej patelni typu wok. Smażone w patelni dania noszą nazwę pad thai i są charakterystyczne i tradycyjne dla kuchni tajskiej. Obok niego najczęściej na tajskich stołach królują sałatki o nazwie yam oraz zupy nazywane tom yum o ostro-kwaśnym smaku. Smaki kuchni tajskiej dopełniają różnorodne sosy, które są uzupełnieniem dań z ryżu i makaronu. Najpopularniejszym sosem kuchni tajskiej jest curry: niezwykle aromatyczny i ostry sos, który swą konsystencją przypomina gulasz. Oprócz sosu curry, popularne w Tajlandii są sosy sojowe oraz rybne. W kuchni tajskiej nie brakuje oczywiście deserów, a najbardziej znany i lubiany jest banan zapiekany w cieście kokosowym. W kuchni tajskiej dużą rolę odgrywają owoce, których różnorodność na targach Tajlandii zadziwia i wprawia w zachwyt.