Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska stanowi jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni świata. Na smaki kuchni meksykańskiej ogromny wpływ mieli Indianie, a także hiszpańscy konkwistadorzy. Składniki, które pojawiają się najczęściej w kuchni meksykańskiej są papryki różnych odmian, kukurydza oraz fasola. Kukurydza jest składnikiem, który stanowi podstawę wielu potraw z uwagi na wysoką ilość łatwo przyswajalnych aminokwasów oraz wspaniały smak pasujący do wielu dań. Kukurydzę w kuchni meksykańskiej spożywa się często w postaci masy nixtamalera, która powstaje w procesie długotrwałego gotowania ziaren kukurydzy. Oczywiście kuchnia meksykańska to nie tylko posiłki, to również radosna otoczka, jaka im towarzyszy: różnorodność wspaniałych barw, smaków, śpiewów oraz zabawy, jaka im towarzyszy
.
Na tradycje kuchni meksykańskiej spory wpływ ma religijność tamtejszych mieszkańców. Indianie byli wegetarianami, a napływająca później ludność hiszpańska wyznaczyła dwa podstawowe czasy mające wpływ na spożywanie posiłków w Meksyku: Wielki Post oraz czas poza nim. Meksykanie są niezwykle gościnni, toteż w ich tradycji istotne jest zapraszanie przyjaciół na podwieczorki, gdzie serwowane są różnorodne czekoladowe łakocie, szczególnie w okresie Wielkanocy. Kuchnia meksykańska jest znana światu głównie z tortilli z dodatkiem mięsa buritto, chili con carne, guacamole, nachos z różnorakimi salsami, a także enchiladas i tacos.