Trwa ładowanie...
d1h906k
10-08-2017 13:08

Kruche ciasto z agrestem i pianką. Najlepsze na lato

Przepis

Najlepsze ciasto z agrestem. W smaku jest lekko kwaskowate i waniliowe. Przygotowane na kruchym cieście kusi sporą ilością owoców i pyszna pianką. W dodatku jest proste w przygotowaniu i w miarę szybkie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d1h906k
3.0
(24 głosy)
Oceń:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 480 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • 250 g masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc.
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500 ml mleka)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 700-750 g obranego agrestu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
Przepis

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg (zobacz film). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta i sucha). Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie (proszę szpatułką zebrać pianę w brzegów miski). Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Jak zacznie się za bardzo przypiekać z wierzchu, proszę nakryć je folią aluminiową (tylko ją położyć, nic nie dociskać). Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: torcik malinowy bez pieczenia

Przepis krok po kroku od "Małej Cukierenki"

Podziel się opinią

53
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h906k
d1h906k
d1h906k
Więcej tematów
d1h906k