Kruche ciasto z agrestem i pianką. Najlepsze na lato
Najlepsze ciasto z agrestem. W smaku jest lekko kwaskowate i waniliowe. Przygotowane na kruchym cieście kusi sporą ilością owoców i pyszna pianką. W dodatku jest proste w przygotowaniu i w miarę szybkie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Ciasto:
- 480 g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
- 250 g masła o zawartości tłuszczu 82-83 proc.
- 5 żółtek
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.
Piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500 ml mleka)
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 700-750 g obranego agrestu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg (zobacz film). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta i sucha). Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie (proszę szpatułką zebrać pianę w brzegów miski). Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Jak zacznie się za bardzo przypiekać z wierzchu, proszę nakryć je folią aluminiową (tylko ją położyć, nic nie dociskać). Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: torcik malinowy bez pieczenia
Przepis krok po kroku od "Małej Cukierenki"
Podziel się opinią
Komentarze