KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO - JABŁKOWE Z BEZĄ
- forma 20 x 20 cm
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
- 5 dużych jabłek
- cynamon
- Beza:
- 3 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
[b]I.[/b] Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy.
[b]II.[/b] Ciepłym budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50-60 minut.
[b]III. [/b]Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć bezę i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne, aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić je w chłodne miejsce na całą noc.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze