Trwa ładowanie...
d2ckt1y
24-08-2014 09:35

KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO - JABŁKOWE Z BEZĄ

Przepis
4.9
(70 głosów)
Oceń:
d2ckt1y
Składniki
  • forma 20 x 20 cm
    • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
    • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon
    • Beza:
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
Przepis

[b]I.[/b] Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy.

[b]II.[/b] Ciepłym budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50-60 minut.

[b]III. [/b]Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć bezę i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne, aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić je w chłodne miejsce na całą noc.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ckt1y
d2ckt1y
d2ckt1y
Więcej tematów
d2ckt1y