Trwa ładowanie...
d24fcoc
24-08-2014 09:35

KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO - JABŁKOWE Z BEZĄ

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d24fcoc
Składniki
  • forma 20 x 20 cm
    • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
    • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
  • 5 dużych jabłek
  • cynamon
    • Beza:
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
Przepis

[b]I.[/b] Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy.

[b]II.[/b] Ciepłym budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50-60 minut.

[b]III. [/b]Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć bezę i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne, aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić je w chłodne miejsce na całą noc.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24fcoc
d24fcoc
d24fcoc
Więcej tematów
d24fcoc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj