Kruche babeczki z puszystym kremem i truskawkami
- Ciasto:
- 150g mąki
- 100g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 300g truskawek
- Krem śmietankowy:
- 400 ml mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Mleko,cukier,budyń śmietankowy,mąkę ziemniaczaną i żółtka
wymieszać i
ugotować budyń.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch,dodawać stopniowo
wystudzony budyń. Ucierać aż powstanie puszysty krem.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i
zawinąć w folię. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciastem wylepić
posmarowane tłuszczem foremki. Piec około 10 minut w piekarniku
rozgrzanym d0 200 stopni. Wystudzone babeczki wyjąć z foremki.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki.Owoce pokroić w plasterki . Kruche
babeczki napełnić kremem śmietankowym. Na wierz ułożyć truskawki.
Posypać cukrem pudrem
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze