Krokiety z kapustą i mięsem
- Składniki na 4 porcje
- ? 1kg mięsa wieprzowego (niezbyt chudego)
- ? 500g kapusty kiszonej
- ? 2 duże cebule, pieprz, sól, vegeta, majeranek
- ? Na naleśniki: 1l mleka, 2 jajka, 1-2 szkl mąki,
- ? 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej,
- ? szczypta soli i proszku do pieczenia.
Etapy przygotowania
1. Mięso ugotować do miękkości, zmielić. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na złoto. Kapustę ugotować i odcedzić. Powyższe składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem, vegetą i majerankiem. Trzeba pamiętać, że farsz powinien być mocno doprawiony, żeby było go czuć w krokietach.
2. Zmiksować wszystkie składniki ciasta na naleśniki. Usmażyć cienkie naleśniki.
3. Farsz rozsmarować na całej długości naleśnika. Dwa boki zawinąć do środka, a naleśnik zwinąć w rulon. Takie naleśniki panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoto.
4. Krokiety można podawać na ciepło lub na zimno, jako samodzielne danie lub do barszczu czystego.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze